joi, 26 octombrie 2017

Despre iluzii și curaj



Despre iluzii și curaj
Mă gândeam să scriu un articol despre curajul de a merge la psiholog/psihoterapeut, dar îmi dau seama că se referă nu doar la această situație, fenomenul pe care  vreau să-l abordez aici.
Despre iluzii:
Din păcate ne este foarte greu să privim adevărul în față, nu pentru a fi cruzi și nemiloși cu noi înșine ci pentru a VEDEA ce se întâmplă de fapt cu viața noastră.
 Avem un venit care nu ne satisface (poate este vorba doar de mine, dacă este așa, mă scuzați!), dar visăm fără a face nimic pentru venitul ”pe care îl merităm”.
Avem multe goluri în sfera abilităților dar nu ni se întinde mâna să căutăm cursuri sau mentori, să cumpărăm o carte în plus, să învățăm la urma urmei gratuit pe cât e posibil ceea ce ne interesează.
Relațiile cu familia (fie ea de origine sau pe care am creat-o noi) lasă și ele de dorit, pentru că nu facem tot ce ține de noi dar nici nu avem prea mult curaj să cerem ceea de ce avem nevoie.
Timpul liber? Există oare un timp liber suficient de plăcut și revigorant încât să ne amintim de el cu drag?
Relațiile cu prietenii? Eu sper că aici stăm mai bine și nu ne limităm la a ne plânge despre domeniile de mai sus când ne vedem cu amicii.
Dar sănătatea? O urăm doar când consumăm lichide care doar despre sănătate nu sunt sau mai facem ceva pe lângă?
Nu, nu încerc să fiu negativistă, din contra, încerc să ies din anumite iluzii.
Ne bălăcim în iluzia că la un moment dat, ca premiu pentru că am suferit prea mult în viață, totul se va schimba de la sine, ca prin minune.
Serios? Adică cei care s-au chinuit îndeajuns vor ajunge în rai, da?
Nu că nu am merita, nu, din contra, tocmai pentru că merităm deja să ne mișcăm o dată fundu din rahatul în care ne bălăcim și să ne construim o realitate acceptabilă, să ne asumăm acea realitate.
Este ca și cum am trăi în rahat dar nu am avea curajul să recunoaștem asta și mai atârnăm niște perdeluțe ca să fie suportabil, ca să ne fie și mai greu să ieșim din el, că deja ne este drag…
Ca să ieșim e nevoie să recunoaștem mai întâi, să ne uităm la viața noastră direct, fără ochelari de orice gen, fără filtre…
Mai apoi să vedem care erau resursele cheltuite pentru ”perdeluțe” ca în final, împinși de disconfort, să ieșim.
Este despre curaj să ne așezăm (singuri sau în terapie), să vedem ce vârstă avem, care au fost visele noastre, care au fost fricile (la fel ale noastre, nu ale părinților/strămoșilor…), care dintre ele au apărut în viața noastră și care nu vor apărea deja niciodată.
Este despre curaj să descoperim că unele drumuri urmate deja departe nu ne duc spre fericire ci din contra.
Este despre curaj să descoperim că nimic din ce facem nu este DESPRE NOI cu adevărat.
Este despre curaj să vedem că relația în care suntem nu este ca a părinților (că așa ne-am propus), dar nici mai bună nu este.
Este despre curaj să conștientizăm ce se întâmplă în mintea noastră și să observăm cum ne creăm în fiecare zi capcane singuri.
Și multe alte descoperiri sunt posibile când avem curaj să privim mai atent, fără baghete magice, la propria viață.
Este ca și cum te-ai reîntoarce la acea răscruce, cu ani și ani în urmă și ar trebui să faci anumite alegeri din nou. Pe de o parte ȘTII deja ce ai trăit și asta nu mai poți schimba, pe de altă parte, fără să te întorci în acest punct, de analiză a propriilor valori vei urma automat calea care este despre bălăceală, știm noi unde…
Dar ca să te întorci acolo, este nevoie de foarte mult curaj – ca să renunți la toată distanța parcursă.
Din acel punct, după ce ai renunțat la valori false, în care ai investit prea scump – viața ta, poți să schimbi cursul, dar nu e ușor deloc.
De aceea mulți oameni mai degrabă își cumpără perdeluțe și poate mai aduc aici, în ceea ce se bălăcesc și câte un buchet de flori, ca să fie rahatul mai frumos…
Felicitări dacă ai avut curaj să citești până la final!
E un început, neplăcut dar bun, de conștientizare.


Cealaltă parte a GÂNDIRII POZITIVE



De ce gândirea pozitivă este o prostie (în forma în care este prezentată de obicei).
În acest articol voi încerca să clarific care sunt limitele gândirii pozitive, cum ne poate dezamăgi dar și care sunt formele de gândire pozitivă care ne pot ajuta.
Ați observat probabil că a fost la un moment dat un val de informație peste tot despre ”gândire pozitivă”, acest val în general a trecut, totuși mai sunt reminiscențe. Eu observ atunci când aprob postările în grupul pe care îl administrez, care sunt tendințele în această privință.
Pe de o parte am avut nevoie în dezvoltarea noastră de această schimbare de la polul negativ mai spre centru și altfel decât dezechilibrând spre pozitiv, mai întâi, nu era posibil. Pe de altă parte, nu a rămas fără urmări.
Ce înseamnă de fapt gândire pozitivă?
Acum una sau două săptămâni am fost întrebată dacă este TOTUL BINE, am răspuns că nu, nu are cum să fie TOTUL bine, unele aspecte oricum nu sunt în regulă, nu încă. La început persoana care mă întrebase a avut tendința să mă contrazică, după câteva secunde însă și-a dat seama că spun asta nu dintr-o disperare sau neliniște, că într-adevăr lucrurile sunt și bune și rele în viața noastră.
Și acum, de ce totuși nu e bine să generalizăm în mintea noastră starea lucrurilor, fie spre negativ, fie spre pozitiv?
  • ·      Pentru că negăm cealaltă parte a monedei;
  • ·        pentru că vedem lucrurile pe jumătate;

  • ·        pentru că evităm o parte importantă a vieții, jumătate din ea de fapt, jumătate din propria noastră viață de fapt…

Și e trist că nu ne acceptăm tristețea, ca și cum ea nu ar fi la fel de bună ca bucuria;
și e trist că refuzăm să fim nefericiți, ca și cum în asta nu ar exista comori;
ca și cum unele lucruri nu sunt destul de bune în viața noastră ca să fie trăite, ca să ne aducă lecțiile necesare, ca să ne învețe despre viață că aceasta este un ÎNTREG…

Era o modă într-o vreme ”să nu cumva să folosim negații…” ca și cum am NEGA însăși faptul că ”NU”, există în limba noastră frumoasă.
Dar acea parte a monedei există, ea este acolo dacă o acceptăm noi sau nu, și e bine așa, e chiar bine cu acel rău pe care îl tot negăm…

Ziceam la începutul articolului că voi scrie despre care forme ale gândirii pozitive ne pot ajuta, voi scrie doar câteva, te invit să te gândești și tu care ar mai putea fi.
· Unul din lucrurile bune învățate de aici este de a accepta mai întâi ceea ce este, ca mai apoi să putem schimba lucrurile;
· Mai apoi, am învățat prin GÂNDIRE POZITIVĂ să găsim și binele din lucruri și din oameni;
· Încă un lucru BUN în acest fenomen a fost că ne-a ajutat să căutăm și să ne concentrăm la ceea ce VREM să se întâmple decât la ce vrem să EVITĂM.
Acum te invit să fii atent următoarea dată când ai anumite întâmplări sau emoții care îți creează disconfort. Să fii atent dacă vrei să negi asta, sărind imediat în ”ce e bun în asta?” sau ești gata să stai un pic și să conștientizezi pur și simplu ce se întâmplă, să observi cât mai amplu detaliile, să vezi și cealaltă parte a monedei…
Îți mulțumesc pentru răbdarea de a citi până la capăt, știu că nu a fost ușor, dar poate nu toate lucrurile trebuie să fie ușoare…


duminică, 22 octombrie 2017

Vreau să greșesc!



Am tot explorat ultimul timp propriile frici, limite, provocări. Poate pentru că am fost nevoită să schimb câte ceva în viața mea, după ce am tot călcat pe aceleași greble, poate pentru că prea demult îmi tot ziceam că voi face anumiți pași.
Nu știu dacă ți s-a întâmplat vreodată să nimerești într-un vârtej de schimbare pentru care, parcă nici nu ai fi crezut că ești pregătit, deși încercai să te pregătești, de ani de zile.
Mie mi se întâmplă. Cică – ai grijă ce-ți dorești…
Câteva zile în urmă, după ce m-am culcat cu gândul la anumite tehnici de autocunoaștere pe care Angela Stafii le explica într-un video, mă trezesc cu câteva conștientizări importante, care erau chiar sub nasul meu…
Nu voi desfășura aici tot ce am descoperit, sunt veverițele mele, nu mă împart chiar așa ușor cu un astfel de conținut. Ce m-a surprins au fost următoarele lucruri:
·                        Mi-e frică foarte mult că nu-mi voi realiza potențialul, poate pentru că am văzut asta de atâtea ori la cei din jur, la cei din familie, poate pentru că am văzut asta inclusiv la mine…
·                        Pe de altă parte, mi-e frică că-mi voi realiza potențialul… pentru că…
·                        Știu (de undeva, cumva, neverificat desigur) că dacă fac tot ce aș putea ca să fiu bine, din toate punctele de vedere, nu aș mai avea dreptul să… greșesc.
Da, da, aici a fost ȘOCUL cel mare când m-am trezit cu aceste descoperiri despre mine –
PERSOANELE CARE AU SUCCES ÎNTR-O FORMĂ SAU ALTA NU AU DREPTUL SĂ GREȘEASCĂ
De aceea ar fi mai bine să nu faci prea multe ca să te împlinești.
Este o convingere, care la un moment dat m-a ajutat să ”stau cuminte”, să mă adaptez, să accept că sunt mică și nu depind multe lucruri de mine.
Dar oare este adevărat?
Țin minte foarte bine că mi-era frică să fiu PRIMA printre colegi, în școală, la fel pentru că acolo sus, nu e voie să greșești, nu ai cum să dai greș dacă ești de nota 10…

Cu cât mai multă lume te cunoaște cu atât mai puțin poți fi firesc, omenesc, imperfect.
Cu cât pretinzi a fi printre primii în domeniul tău, cu atât vei fi luat ”la ochi” pentru a ți se descoperi micile neajunsuri, micile scăpări.
Oare oamenii care au fost cu adevărat importanți (aici nu mă refer la cunoscuți de multă lume, nu doar), au fost perfecți? Sau de fapt și-au acceptat imperfecțiunile, nu le-au mai ascuns și ceilalți au fost nevoiți să se răzgândească în ai critica doar?
Zilele acestea am fost provocată de viață să fac greșeli, să nu fiu sigură, să am îndoieli, să-mi fie frică, foarte frică de anumite păreri, critici…
Dar, din fericire, nu sunt Isus ca să nu am dreptul la greșeală, ca să nu am dreptul să fiu pur și simplu om.
Când descoperi că ți-e frică că nu vei corespunde nu mai știu căror reguli, standarde autoimpuse, amintește-ți: ”Nu ești Isus!” Dacă ești îmi pare rău, nu sunt psihiatru, doar psiholog, dar dacă sincer – sunt pur și simplu om.
Dacă am greșit cumva în acest articol sau în îndrăzneala de a-l scrie, nu e nevoie să mă iertați, voi încerca să-mi asum această responsabilitate.

Tu, unde nu ai dreptul să fii pur și simplu IMPERFECT?